25 Απριλίου , 2010

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

Αγαπητά Μέλη,

Σας καλωσορίζω εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, στην αποψινή Επαναληπτική Τακτική Γενική Συνέλευση μας.

Το, υπό την προεδρεία μου για δεύτερη θητεία, παρόν διοικητικό συμβούλιο που προήλθε απο τις εκλογές της 23ης Μαρτίου 2009 και το οποίο έχει την τιμή και την ευθύνη διαχειρίσεως των υποθέσεων του Συλλόγου μας συνέχισε τις προσπάθειες του, προκειμένου να ανταποκριθεί στο λαμπρό παρελθόν του ιστορικού αυτού πρεσβυγενούς σωματείου των Κωνσταντινουπολιτών.

Δεν σας αποκρύπτω ότι οι προσπάθειες οι οποίες καταβάλλονται πραγματοποιούνται μέσα σ΄ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Η δυσμενής οικονομική συγκυρία που πλήττει την Χώρα μας έχει άμεση επίπτωση στους οικονομικούς πόρους των σωματείων μας, αναλογιζόμενοι το γεγονός ότι με δωρεές και προσφορές Κωνσταντινουπολιτών συντηρούνται κυρίως τα εν λόγω σωματεία.

Έτσι προς τούτο συνεχίσαμε και συνεχίζουμε να προβαίνουμε μέσα στα πλαίσια του εφικτού, στο περιορισμό των καθαρώς διοικητικών δαπανών, επιδιώκοντας πάντοτε ο εν λόγω περιορισμός να μη έχει αντίκτυπο επί της δραστηριότητας του συλλόγου. Δυστυχώς όμως, οι δυνατότητες περαιτέρω περιορισμού των εν λόγω διοικητικών εξόδων, παρά τις καταβαλλόμενες προσπάθειες είναι άκρως περιορισμένες, λόγω του ανελαστικού χαρακτήρα των. Επίσης φροντίζουμε και δραστηριοποιούμε τομείς δραστηριοτήτων εν τω μέτρω του δυνατού που αποφέρουν έσοδα, καθώς και την μεγιστοποίηση των εσόδων από τα ενοίκια μας, μέσα σε ρεαλιστικά πλαίσια, όπως η αναπροσαρμογής των εισπραττομένων ενοικίων από τα εκμισθωμένα διαμερίσματα του συλλόγου, τα οποία επι σειρά ετών δεν είχαν αναπροσαρμοσθεί.

Κατόπιν της συσσωρευθείσης απο το παρελθόν αναγκαιότητας επιτακτικής αντιμετωπίσεως του προβλήματος συντηρήσεως των προσόψεων του Μεγάρου, που λίγο έλειψε να θρηνήσουμε θύματα και της κατ΄ανάγκη ανακαίνησης της εγκαταστάσεως της κεντρικής θερμάνσεως, συνεχίσαμε να ασχολόυμεθα με την συντήρηση του Μεγάρου. Έτσι κατά το διαρρεύσαν έτος επιληφθήκαμε του εξωραϊσμού και ειδικότερα του ελαιοχρωματισμού της πτέρυγος του κτιρίου όπου πραγματοποιούνται τα μαθήματα των εργαστηρίων. Επίσης προβήκαμε στην ανακαίνηση του χωρόυ της κουζίνας τόσο της τοιχοποϊιας με ενίσχυση των υπο κατάρευση επιχρισμάτων αλλά και της βαφής αυτών, όσο όμως και με την ολική αντικατάσταση της ξύλινης επίπλωσης, αντικαταστάθηκε το σύνολο των ντουλαπιών και η εξώθυρα του χώρου της κουζίνας.

Τέλος κατόπιν των προσπαθείων που καταβάλλαμε και της συνετής και νοικοκυρεμένης διαχειρίσεως και παρά τις αντίξοες συνθήκες του οικονομικού περιβάλλοντος πετύχαμε την θεαματική βελτίωση των οικονομικών του συλλόγου σε σχέση πάντοτε με τις συνθήκες που υφίσταντο κατά το χρόνο του ξεκινήματος μας πριν τρία χρόνια. Έτσι τα ταμειακά διαθέσιμα που κατά το χρόνο αναλήψεως των καθηκόντων μας καλύπτανε τις πάγιες λειτουργικές ανάγκες του συλλόγου μας, μόνο για 2,5 μήνες ή το ακριβότερο για 78 μέρες, κατορθώσαμε να τα αναβιβάσουμε το να καλύπτουμε περίοδο 10 μηνών ή 310 ημερών. Το γεγονός αυτό όμως δεν πρέπει να αποτελέσει σε καμμία περίπτωση στοιχείο εφησυχασμόυ εν όψει και των δυσμενών οικονομικών συνθηκών

Όμως παράλληλα προς το εν λόγω πρόβλημα του οικονομικού συνεχίσαμε όπως πάντοτε και δεν παραμελήσαμε τις λοιπές δραστηριότητες μας:

..

Έτσι με την φροντίδα των Κυριών  της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης και με την οικονομική συνδρομή μελών και φίλων, τους οποίους και ευχαριστούμε, συνεχίσαμε όπως πάντα τη διανομή των Δεμάτων Αγάπης κατά τις Εορτές του Πάσχα και των Χριστουγέννων σε 100 και πλέον αναξιοπαθούσες οικογένειες, πλούσιο σε περιεχόμενο. Ενδεικτικά σας αναφέρω έκαστο δέμα περιέχει περί τα 35 είδη τροφίμων, συνοδευόμενο μάλιστα και από παράθεση γεύματος τα Χριστούγεννα. Επίσης μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων μας, συνεχίσαμε να παρέχουμε κατά μήνα και χρηματικό βοήθημα

Το 2009, όπως και φέτος συνεχίστηκαν και συνεχίζονται τα επί δεκαετίες, Μαθήματα Αγιογραφίας, Ζωγραφικής, Χειροτεχνίας και Κοσμήματος, Παραδοσιακού Κεντήματος, Τουρκικής Γλώσσας και Πιάνου, με την βοήθεια των εκλεκτών μελών και φίλων μας Αναστασίου Καθαρόπουλου, Χρυσούλας Ευαγγελάτου, Έλλης Μέλης, Αλεξάνδρας Ντάλα, Ευαγγ. Ασβεστά, Μαρίας Χαρισιάδου και της καθηγήτριας πιάνου και σολίστ Φιλομήλας Μανιάτη. Σκοπός της προσπάθειας του Συλλόγου δεν είναι να αναδείξει ούτε ζωγράφους, ούτε αγιογράφους ούτε επαγγελματίες αλλά να βοηθήσει τους ανθρώπους να γνωρίσουν το δρόμο προς την τέχνη. Τέλος αναβαθμίσαμε, εν τω μέτρω του δυνατού, την ειδική  τελετή λήξεως και απονομής των «πιστοποιητικών συμμετοχής» στα εν λόγω  «εργαστήρια», που συνοδεύεται με την σχετική έκθεση των έργων. Στην εν λόγω τελετή συμμετέχουν περίπου 100 άτομα, η οποία και συνοδεύεται από σχετική δεξίωση.

Επίσης, έπειτα από πολλά χρόνια διακοπής καθιερώσαμε και πραγματοποιήσαμε για τρίτη συνεχή χρονιά κατά την περίοδο 07/12 μέχρι 12/12/2009, το Μπαζάρ Δώρων, τα έσοδα του οποίου προορίζονται για τους αναξιοπαθούντας συνανθρώπους μας. Ακόμα μέσα στα πλαίσια του εφικτού προσπαθήσαμε να ενεργοποιήσουμε τον από μακρού χρόνου αδρανοποιημένο τομέα εκδρομών πραγματοποιώντας μεταξύ άλλων μια τριήμερη έκδρομή (28.02-02.03.2009) την Καθαρή Δευτέρα στην περιοχή Ναυπάκτου και Μεσολογγίου και μια τετραήμερη εκδρομή στη  Θράκη (28/11-1/12/2009) με επίκεντρο την Ξάνθη, μέσα στα πλαίσια της εκδηλώσεως “Αρωμα Βασιλεύουσας”. Η εν λόγω εκδήλωση έγινε απο κοινού από το Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης καθώς και την Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, έλαβε χώρα την 30ην Νοεμβρίου 2009 και ήταν αφιερωμένη στη Θρονική Εορτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Κατά την διάρκεία της εκδηλώσεως προβλήθηκε το ντοκυμαντέρ του σκηνοθέτη Γιώργου Μουτεβελλή «Το Καμάρι του Εθνους» που αναφέρεται στο Ορφανοτροφέιο της Πριγκήπου. Το ουσιαστικό όμως αποτέλεσμα της εν λόγω εκδρομής ήταν ότι μας δόθηκε η ευκαιρία της περιήγησης και ξενάγησης μας στα Πομακοχώρια και γενικότερα στην περιοχή της Θράκης και ενημερωθήκαμε για τα ήθη και έθιμα των κατοίκων της περιοχής, ειδικότερα των Πομάκων, αλλά κυρίως όμως γνωρίσαμε τις ειδικές συνθήκες και τις καταστάσεις που επικρατούν, και διαπιστώσαμε τις παραλείψεις και τα σφάλματα που έχουν γίνει διαχρονικά από το Ελληνικό Κράτος στην τόσο νευραλγική αυτή περιοχή της χώρας μας, παράλληλα όμως έγιναν και οι αναλογες συγκρίσεις με όσα έχει βιώσει και έχει υποστεί η Ελληνική Μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη.

Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω την παρατηρούμενη και εντασόμενη τελευταίως  «επίθεση φιλίας» που αναπτύσσεται απο την τουρκική  πλευρά προς την Ελληνική Μειονότητα της Κωσταντινούπολης. Η «επίθεση» αυτή  λαμβάνει χώρα είτε υπό μορφή δηλώσεων των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων, όπως του πρωθυπουργου κ. Ερντογάν, το να επιστρέψουν οι εκδιωχθέντες και  εξαναγκασθέντες να εγκαταλέιψουν την Κωνσταντινούπολη, Έλληνες στην Πόλη, είτε υπο μορφή αυτοκριτικής αναφορικά με τις ανθελληνικές ενέργειες και πράξεις του παρελθόντος κατά της Μειονότητας.που προβάλλονται στα διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Τουρκίας, Οι εν λόγω δηλώσεις και δημοσιεύματα κενού περιεχομένου και αντικρύσματος εντάσσονται προφανέστατα σε καθαρά επικοινωνιακούς λόγους χωρίς κόστος για την γείτονα χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις πρόσφατα υποβληθείσες αιτήσεις προς την Διεύθυνση Βακουφίων για την επιστροφή 1000 περίπου περιπτώσεων ακινήτων έγιναν δεκτές για επιστροφή μόνο περί τις 60 τον αριθμό.

Επίσης έπειτα από μία ανάπαυλα δεκαετίας και πλέον καθιερώσαμε εδώ και δύο χρόνια την συνδιασκέδαση των μελών και φίλων εδώ στην Αίθουσα του Συλλόγου με την ψυχαγωγική εκδήλωση της Τσικνοπέμπτης η οποία έλαβε χώρα την 19.2.2009 με ιδιαίτερη επιτυχία. Δυστυχώς φέτος η εν λόγω διοργανωθείσα εκδήλωση ματαιώθηκε λόγω του αιφνίδιου θανάτου του μέλους και πρώην προέδρου μας φίλου Γεωργίου Γαβριηλίδη του οποίου η κηδεία συνέπεσε με την ημέρα της εν λόγω εκδηλώσεως.

Όπως κάθε χρόνο, επι εικοσαετίας περίπου, συμμετείχαμε και το 2009 για πρώτη φορά όμως επί τετραήμερο (28/09-01/10/2009) στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (Ο.Α.Σ.Ε) η οποία πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στη Βαρσοβία. Στις συνεδριάσεις της 29ης και 30ης Σεπτεμβρίου 2009 που αφορούσαν τις Θρησκευτικές Ελευθερίες και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Μειονοτήτων, η αντιπροσωπεία μας αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και το Μέλος αυτού κ. Αντώνιο Λαμπίδη, ανέδειξε και πάλι το σοβαρό θέμα των ατομικών δικαιωμάτων της Μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και των προβλημάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συμβάλλοντας στη διεθνή προβολή αυτών.

Κατά το χρόνο της παραμονής μας στη Βαρσοβία διανεμήθηκε για πρώτη φορά στις επίσημες αντιπροσωπείες των κρατών-μελών του Οργανισμού και στους συμμετέχοντας σ΄ αυτόν, ειδικό βιβλίο στην αγγλική γλώσσα που εκδόθηκε από τον Σύλλογο μας με τον τίτλο The Violations of the Human Rights of the Greek Minority in Turkey όπου καταγράφονται χρονολογικά απο το 1923 οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας στην Τουρκία. Επίσης σημαντική υπήρξε η συμβολή μας στο να αποκαλυφθεί και να βρεθεί εκτεθειμένη και απολογούμενη στους αρμοδίους του Οργανισμού, η τουρκική διπλωματική αποστολή σχετικά για παρασκηνιακή της παρέμβαση και εκφοβισμό εκπροσώπων σωματείων Πομάκων της Δυτικής Θράκης που κατέθεταν εις βάρος της.

Τέλος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επιτυχία πραγματοποιήθηκε ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου, την 1η Νοεμβρίου 2009 στη αίθουσα του Μεγάρου του Συλλόγου μας, η κατόπιν πρωτοβουλίας αυτού, παρουσίαση εκτός Κωνσταντινουπόλεως για πρώτη φορά του τόμου των πρακτικών του Συνεδρίου «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ: Το Παρόν και το Μέλλον» που έγινε το 2006 στην Κωνσταντινούπολη. Όλοι οι ομιλητές υπογράμμισαν το ρόλο του Συνεδρίου στην προσπάθεια ανασύνταξης της ομογένειας,σκιαγράφησαν τα βήματα που έγιναν μετά το Συνέδριο στην κατεύθυνση της ανασυγκροτήσεως και περιέγραψαν το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται για τα ομογενειακά ζητήματα, όμως εντόπισαν και κρίσιμα προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπισθούν χωρίς χρονοτριβή.

Την 25η Μαϊου 2009 πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Π. Φαλήρου στο Ευγενίδειο Ίδρυμα η εκδήλωση της προβολής της ταινίας-ντοκυμαντέρ του Γιώργου Μουτεβελλή «Η Παναγία των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη» με ομιλητή τον Ηγούμενο της Μονής Ταρτάνης πατέρα Δοσίθεο Κανέλλο.Επίσης την 18.05.2009 έγινε στο μέγαρο του Συλλόγου μας η βιβλιοπαρουσία του βιβλίου με τίτλο «Λεξικό Φιλοσοφικών Όρων» της επιστημονικής συνεργάτιδος του Πανεπιστημίου Αθηνών κας Αιμιλίας Ξανθοπούλου

Συμμετείχαμε την 29η Μαϊου 2009 με αντιπροσωπεία μας στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Μυστρά της Λακωνίας με την ευκαιρία της Αλώσεως της Βασιλεύουσας ,τιμώντας έτσι τη μνήμη του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου και των συν αυτώ πεσόντων καθώς και την 31η Μαϊου στην επιμνημόσυνο δέηση και στην κατάθεση στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Ομοσπονδία των Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.).

.

Επίσης όπως κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του μήνα Ιανουαρίου, έτσι και φέτος το 2010 πραγματοποιήθηκε με όλη ιδιαίτερη επιτυχία, όπως προκύπτει και από τα σχόλια των συμμετασχόντων, η Τελετή Κοψίματος της Πίττας, όπου παρέστησαν εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου,  εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού κ. Γεωρ. Παπανδρέου καθώς και της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, υπουργοί, βουλευτές δήμαρχοι, εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού κόσμου και πλήθος  κόσμου. Κατά την διάρκεια της τελετής τιμήθηκαν ο διεθνούς φήμης Τακτικός Καθηγητής και Διευθύντής της Καρδιοαγγειοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Γενεύης κ. ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ ΚΑΛΑΓΚΟΣ, εκλεκτό τέκνο της Βασιλεύουσας, αφιχθείς προς τούτο εκ του εξωτερικού, καθώς επίσης και ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ.

Ο καθηγητής κ. Αυξέντιος Καλαγκός πλην του σημαντικού διεθνούς επιστημονικού του έργου τιμήθηκε ιδιαιτέρως για το ότι, ταξιδεύοντας στο Τρίτο Κόσμο χειρουργεί αφιλοκερδώς φτωχά παιδιά που οφείλουν τη ζωή τους στην προσφορά του αυτή, αλλά – το πιο σημαντικό – εκπαιδεύει ντόπιους γιατρούς και δημιουργεί υποδομές, ώστε οι μικροί ασθενείς να βρίσκουν γιατρειά στον τόπο τους. Έργο το οποίο έχει αναγνωριστεί και για το οποίο τιμήθηκε διεθνώς.

Επίσης ο Δήμαρχος κ. Διον. Χατζηδάκης τιμήθηκε ως δήμαρχος του πολυπληθέστερου δήμου όπου κατοικείται από κωνσταντινουπολίτες, αλλά κυρίως ως συμβάλλων στην προβολή και στην ανάδειξη της ιστορίας του Γένους. Στους τιμώμενους απενεμήθηκαν αναμνηστικές πλακέτες και διπλώματα Στην εκδήλωση συνυπήρχαν τα στοιχεία πολιτισμού, επισημότητας αλλά και «πνευματικής ευωδίας».

Τέλος βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας αναγγείλουμε ότι η από δεκαετίας περίπου πολυσυζητούμενη ιστοσελίδα του Συλλόγου μας είναι ήδη γεγονός, βρίσκεται στον «αέρα», βέβαια συν τω χρόνω θα εμπλουτισθεί. Φιλοδοξία μας είναι να γίνει μια ιστοσέλίδα όπου θα βρίσκει κανείς θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος. Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω το μέλος και φίλο του Συλλόγου μας κ. Αντώνιο Μπόλιο με την μεσολάβηση του οποίου εξασφαλίσαμε την δωρεά δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας.

Από τις επιδιώξεις μας, δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί η χωροταξική αναδιοργάνωση καθώς και η ολική καταγραφή του περιεχομένου της Βιβλιοθήκης, πράγμα το οποίο απησχόλησε επί σειρά ετών και κατ΄επανάληψη τις διοικήσεις του παρελθόντος. Το γεγονός αυτό για το οποίο έχει γίνει και οικονομοτεχνική μελέτη από μέλος και φίλο του συλλόγου μας, προσκρούει κυρίως σε οικονομικούς λόγους και της ελλείψεως του καταλλήλου χώρου, αλλά δυστυχώς και στην απροθυμία ατόμων να ασχολήθούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε εθελοντική βάση.Δυστυχώς προσδοκίες που είχαμε επενδύσει σε άτομο στην πρωτή διετία μας όπου αναθέσαμε το εν λόγω θέμα διαψεύστηκαν.Επίσης κατα το παρελθόν έτος ήλθαμε σε επικοινωνία με τον Δήμο Καλλιθέας, όπου ζητήσαμε τη συνδρομή του ως προς το θέμα της οργάνωσης και καταγραφής μέσω του ειδικευμένου προσωπικού που διαθέτουν, αρχικά υπήρξε κάποια ανταπόκριση επικοινωνίας και συνάντησης επ΄αυτού, πλην όμως δεν δόθηκε συνέχεια εκ μέρους του Δήμου. Αντ΄αυτού σε μεταγενέστερο χρόνο γίναμε αποδέκτες προτάσεως αντιγραφής του περιεχόμενου των βιβλίων μας προκειμένου να εμπλουτισθεί η υπο οργάνωση ψηφιακή βιβλιοθήκη του Δήμου. Κατά συνέπεια προς την Βιβλιοθήκη το μόνο που πραγματοποιήθηκε ήταν η μερική εμπειρική καταγραφή των βιβλίων, η οποία δεν ολοκληρώθηκε, κυρίως λόγω της ελλείψεως του κατάλληλου χώρου.

Στις βασικές επιδιώξεις και προτεραιότητες μας πρέπει να παραμένει πάντοτε το οικονομικό, το οποίο δυστυχώς αποτελεί και ανασταλτικό παράγοντα για τις λοιπές δραστηριότητες του Συλλόγου, και το οποίο απορροφά το μεγαλύτερο χρόνο των εκάστοτε διοικήσεων, πράγμα το οποίο εξ άλλου αποτυπώνεται, τόσο στον απολογισμό, όσο και στον προϋπολογισμό, ο οποίος έχει συνταχθεί όπως και πέρυσι σε μηδενική βάση, προσαρμοσμένος μάλιστα στα δεδομένα της οικονομικής κρίσεως και του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω την λύπη μας, για την έλλειψη ουσιαστικής μέχρι παντελούς οικονομικής συμπαράστασης από τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, αλλά κυρίως και το τονίζω αυτό, από το Δήμο Καλλιθέας ο οποίος κατ΄έτος εισπράττει από το Σύλλογο μας ως δημοτικά τέλη περίπου 3000 ευρώ και δεν παρέχει ούτε ένα ευρώ επιχορήγηση, όπως πράττει για άλλους φορείς. Μόνο τα δημοτικά τέλη τα οποία καταβάλλονται καθώς και το επιβληθέν με τον  πρόσφατο νόμο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και οι λοιπές φορολογικές ρυθμίσεις θα επιβαρύνουν δυσβάστακτα τα οικονομικά του συλλόγου.

.

Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω το γεγονός ότι, μία από τις βασικές ενασχολήσεις του διοικητικού μας συμβουλίου θα παραμείνει εκτός βέβαια του οικονομικού, για το οποίο δεν πρέπει να εφησυχάζουμε λόγω και της παρούσας οικονομικής συγκυρίας της Χώρας, θα πρέπει να παραμείνει η διάσωση και συντήρηση αυτού του κτιρίου, εάν βέβαια το επιθυμούμε όλοι μας. Θέλω να σημειώσω στο σημείο αυτό ότι, το εν λόγω θέμα αφορά, εάν δεν θέλουμε να στρουθοκαμιλίζουμε, το σύνολο της ακίνητης περιουσίας των κωνσταντινουπολίτικων συλλογικών φορέων, εάν βέβαια θέλουμε και επιθυμούμε να παραμείνει η εν λόγω ακίνητη περιουσία εις χείρας των κωνσταντινουπολιτών και να εξυπηρετεί τους σκοπούς που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της. Προς τούτο ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών με αίσθημα ευθύνης που τον διακρίνει στο διάβα της ιστορίας του και με την πρωτοποριακή προσφορά του στο κωνσταντινουπολίτικο γίγνεσθαι αποφάσισε και έθεσε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της 23ης Ιανουαρίου της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών θέμα  δημιουργίας μιάς νέας επιτροπής  με αντικείμενο μελέτης, το μέλλον και τη βιωσιμότητα των σωματείων μας σε βάθος χρόνου. Ιδιαίτερα δε και κατά προτεραιότητα όσων έχουν ακίνητη περιούσια.

Η αντιμετώπιση του θέματος πρέπει να μελετηθεί σε συσχετισμό πάντοτε με την σωματειακή πολυδιάσπαση των κωνσταντινουπολίτικων συλλογικών φορέων, η οποία πολυδιάσπαση έχει ως συνέπεια τον κατακερματισμό τόσο του ανθρώπινου δυναμικού που διοικεί τους συλλόγους όσο και των οικονομικών πόρων, γεγονός που αποτελεί εμπόδιο στην καλλίτερη αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού και των οικονομικών πόρων σε μία εποχή μάλιστα που δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι η στελέχωση των διοικήσεων και η αποδοτική εργασία τους, απαιτούν πρόσωπα με γνώσεις και εξειδίκευση, πρόσωπα με επαγγελματική επάρκεια και εθελοντικό πνεύμα. Αυτό το ανθρώπινο δυναμικό είναι ολιγάριθμο και επιπλέον με την σημερινή σωματειακή πολυδιάσπαση κατακερματίζεται. Το αποτέλεσμα είναι κανένα σωματείο να μην καταφέρνει να συγκεντρώσει τον κρίσιμο αριθμό που θα μπορέσει να παράγει έργο μεγάλης κλίμακας. (Επι του θέματος αυτού σχετική συνέντευξη μου στό Τέυχος 79 μηνός Μαρτίου 2010 της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ)

Αγαπητά Μέλη

Στο σημείο αυτό τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δωρητές και χορηγούς μας, στην οικονομική συνδρομή των οποίων στηριζόμαστε και προσδοκάμε. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά, όλους εσάς για την εδώ προσέλευση σας  αλλά και για την υπομονή σας να με ακούσετε και που με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται το ενδιαφέρον σας για αυτό το Σύλλογο. Θα ήταν όμως παράλειψη μου εάν δεν ευχαριστήσω όλους τους εξωδιοικητικούς που συμβάλλουν στο έργο μας, τους δασκάλους μας στα «εργαστήρια» μαθημάτων, τον κωνσταντινουπολίτικο μηνιαίο τύπο στο σύνολο του γενικά για τη δημοσιότητα που δίδουν στις εκδηλώσεις μας, ιδιαίτερα δε τις εφημερίδες Ανατολή και Κωνσταντινούπολη για την οικονομική συμβολή τους στον τομέα αυτό. Επίσης τους συνεργάτες μου στο διοικητικό συμβούλιο, όσο και τα αναπληρωματικά μέλη αυτού, οι οποίοι ένας έκαστος μέσα στα πλαίσια των παρεχομένων δυνατοτήτων του ελεύθερου χρόνου τους, προσέφεραν τις υπηρεσίες τους.

Αλλά και πάλι επισημαίνω ότι για να πετύχουμε και να διατηρήσουμε όλα αυτά που μας κληροδότησαν οι προκάτοχοι μας χρειάζεται η ηθική και υλική συνδρομή, η δική σας συνδρομή, των μελών μας και των φίλων του συλλόγου μας.

Ευχαριστώ

Print Friendly, PDF & Email
Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών, ΦΕΠΑ