30 Δεκεμβρίου , 2010

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΘΕΜ. ΠΑΧΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΤΕΛΕΤΗ ΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΗΝ 30.01.2011

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΘΕΜ. ΠΑΧΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΤΗ ΤΕΛΕΤΗ ΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΗΝ 30.01.2011

-Θεοφιλέστατε εκπρόσωπε της Α.Θ.Π.
του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου
-Πανοσιολογιώτατε εκπρόσωπε της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης
Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου
-Κύριοι εκπρόσωποι των πολιτικών, δημοτικών, στρατιωτικών αρχών και Ανωτάτων
Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Χώρας
-Εξοχότατοι κύριοι Πρέσβεις
-Κύριοι εκπρόσωποι Αδελφών Σωματείων
-Εκλεκτοί μας Προσκεκλημένοι

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και εμού προσωπικά σας καλωσορίζω στην αποψινή μας Τελετή Κοπής της Πίττας η οποία πραγματοποιείται όπως πάντοτε την τελευταία Κυριακή του μήνα Ιανουαρίου εκάστου έτους. Η επιλογή όμως της ημέρας αυτής δεν υπήρξε τυχαία, είναι η πλέον πλησιέστερη προς την μεγάλη πνευματική εορτή της Ορθοδοξίας των Τριών Ιεραρχών, της Γιορτής των Γραμμάτων, καθόσον πριν από 83 χρόνια το 1928, σαν σήμερα, μια ολιγάριθμη ομάδα Κωνσταντινουπολιτών, υπέγραφαν το καταστατικό της ιδρύσεως αυτού του συλλόγου, αλλά σχεδόν ταυτόχρονα προέβαιναν και στην ανοικοδόμηση αυτού του νεοκλασικού μεγάρου που αποτελεί ιστορικό σύμβολο της παρουσίας του κωνσταντινουπολίτικου ελληνισμού στη Χώρα μας.
Συνεχίζοντας λοιπόν την από δεκαετιών παράδοση, τελούμε σήμερα, όπως κάθε χρόνο, το τελετουργικό αυτό, προσλαμβάνοντας και πνευματικό χαρακτήρα καθόσον είθισται να τιμώνται δύο προσωπικότητες, κωνσταντινουπολίτες και μη, οι οποίοι προσέφεραν, υπηρέτησαν ή υπηρετούν και προβάλουν τα ιδεώδη, τα ήθη και τα έθιμα, τις επιστήμες και τις τέχνες και γενικά την διαχρονική πνευματική παρουσία της Βασιλεύουσας η οποία οπωσδήποτε δεν αποτελεί παρελθόν.
. Φέτος έχουμε την ιδιαίτερη χαρά αμφότεροι οι τιμώμενοι μας να έλκουν τη καταγωγή τους από την Βασιλεύουσα και μάλιστα ο ένας εξ αυτών να κατοικεί και να διαμένει μονίμως σ΄αυτήν, πρόκειται για τον εκδότη και συγγραφέα κ. Παν Αμπατζή, εκδότης του τελευταίου λογοτεχνικού περιοδικού της Πόλης, του ΠΥΡΣΟΥ, και ο δεύτερος τιμώμενος μας είναι ο γνωστός σ΄όλους μας κ. Γιώργος Μουτεβελλής, φωτογράφος-κινηματογραφιστής ο οποίος προσπαθεί να προβάλλει αλλά και να διασώσει την πολιτιστική μας κληρονομιά στην Κωνσταντινούπολη. Αλλά για το έργο και την προσφορά των τιμωμένων μας θα αναφερθούν οι προς τούτο ορισθέντες ομιλητές.

Και τώρα θα αναφερθώ σ΄ ένα πολύ σύντομο ιστορικό του Συλλόγου μας καθόσον είμεθα υποχρεωμένοι να αναφερόμεθα κάθε χρόνο στο ιστορικό αυτό λόγω της εδώ παρουσίας προσώπων που για πρώτη φορά μας τιμούν με τη παρουσία τους.

Στην ογδοντάχρονη και πλέον ιστορική πορεία του, ο Σύλλογος μας έχει να επιδείξει πλούσιο κοινωνικό, πνευματικό και εθνικό έργο προσαρμοσμένο βέβαια στις ανάγκες και στις περιστάσεις κάθε εποχής και στα πλαίσια πάντοτε των δυνατοτήτων του.Έτσι διαχρονικά διακρίνουμε την ίδρυση και λειτουργία ιατρείων, συσσιτίων, Λαϊκού Πανεπιστημίου, νυχτερινού σχολείου, Βιβλιοθήκης, στη δε διάρκεια της Κατοχής, διαδραματίζει αυτό εδώ το κτίριο, το ρόλο ορφανοτροφείου. Με την απελευθέρωση δημιουργείται πρότυπο νηπιαγωγείο. Μόνο το 1948 περιθάλπτονται από το Πολυϊατρείο του συλλόγου 4888 ασθενείς. Όλα αυτά προκύπτουν βέβαια από τα επίσημα αρχεία του συλλόγου.

Ο Σύλλογος όμως πλην των κοινωνικών, φιλανθρωπικών και πνευματικών δραστηριοτήτων του, από εικοσαετίας και πλέον ως μη Κυβερνητικός Οργανισμός και Μέλος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, αναπτύσσει διεθνή και εθνική δράση με ομιλίες και παραστάσεις στον ΟΑΣΕ, στον ΟΗΕ και σε διεθνή Φόρα καθώς και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αναδεικνύοντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ομογένειας μας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Έτσι το 1992 με τη συμβολή και βοήθεια του Συλλόγου μας, η διεθνής οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Helsinki Watch εκδίδει για πρώτη φορά έκθεση για την τραγική κατάσταση του Ελληνισμού στην Κων/πολη.
Το 1998 παρουσιάζει και πάλι ο σύλλογος, επίσης για πρώτη φορά ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Αμύνης και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου εκτενή έκθεση των παραβιάσεων της Συνθήκης της Λωζάννης από την Τουρκική Δημοκρατία. Από δε την αρχή του 2002 έχει επιδοθεί στον αγώνα σε παγκόσμιο επίπεδο για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης συγκεντρώνοντας δεκάδες χιλιάδων υπογραφών από 74 χώρες,
Και όλα αυτά μάλιστα όταν τα εν λόγω θέματα δεν βρισκόταν στο βαθμό της σημερινής επικαιρότητας και ευαισθησίας που επιδεικνύει το διεθνές πολιτικό περιβάλλον και οι διεθνείς οργανισμοί στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μειονοτήτων, αλλ΄ ούτε και οι ευρωτουρκικές σχέσεις παρείχαν τη δυνατότητα εκείνη, όπως σήμερα, ασκήσεως ελέγχου και πιέσεως επί της Τουρκίας, επί των θεμάτων αυτών. Αλλά δυστυχώς και σε μεγάλο μέρος της Ελληνικής Κοινής Γνώμης η ύπαρξη των προβλημάτων αυτών της Ελληνικής Μειονότητας και τού Οικουμενικού Πατριαρχείου παρέμεναν άγνωστα λόγω της μη δέουσας προβολής τους.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ο πρεσβυγενής αυτός Σύλλογος των Κωνσταντινουπολιτών για την πολύχρονη, πολυσχιδή δράση και προσφορά του προς το Έθνος, βραβεύτηκε από διαφόρους φορείς μεταξύ των οποίων και από την Ακαδημία Αθηνών, ο δε εν Κων/πόλει Ελληνικός Φιλολογικός Σύλλογος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, διαδραμάτισε το ρόλο του Υπουργείου Παιδείας για τον τότε αλύτρωτο ελληνισμό, αναγνώρισε μετά την διάλυση του από τις τουρκικές αρχές το 1923, τον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών ως συνεχιστή του, εδώ στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι το Αρχείο του εν λόγω συλλόγου το οποίο έχει κατασχεθεί από τις τουρκικές αρχές πρέπει να επιστραφεί στους δικαιούχους του που είναι η Ελληνική Μειονότητα της Πόλεως καθόσον αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά αυτής.

Όλα τα ανωτέρω και με αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό αποτυπώνονται στο Λεύκωμα που εκδώσαμε το 2008 με την ευκαιρία του εορτασμού των 80 Χρόνων. (Όσοι δεν το έχουν προμηθευτεί δύνανται να το ζητήσουν από την Γραμματεία, το οποίο διανέμεται δωρεάν).

Αγαπητοί Φίλοι και Φίλες
Εκλεκτοί μας Προσκεκλημένοι

Αποτελεί όμως διαχρονικό έθιμο, με την ευκαιρία της πνευματικής αυτής τελετής, το Διοικητικό συμβούλιο να προβαίνει σ΄ ένα σύντομο απολογισμό του χρόνου που πέρασε. Θα πράξω αυτό περιοριζόμενος στα σημαντικότερα των όλων ενεργειών και δραστηριοτήτων μας.
Πρώτος στόχος και μέλημα του Διοικητικού Συμβουλίου είναι η αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος, γεγονός το οποίο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην όλη λειτουργία του συλλόγου, αλλά και συσσωρεύει από μακρού τεράστια προβλήματα.
Στις βασικές μας ενασχολήσεις περιλαμβάνεται η διάσωση από την φθορά του χρόνου του ιστορικού αυτού νεοκλασσικού μεγάρου που μας έχουν κληροδοτήσει από το 1931 οι προκάτοχοι μας και το οποίο προσπαθούμε να συντηρήσουμε εν τω μέτρω του δυνατού, μόνο με τις εισφορές και δωρεές μελών και φίλων μας, χωρίς ουσιαστική οικονομική βοήθεια επίσημου φορέα. Επίσης σημαντικό θέμα που άπτεται του οικονομικού είναι η χωροταξική αλλά και γενικότερη οργάνωση και συντήρηση της Βιβλιοθήκης μας, η οποία περιέχει σπάνια βιβλία.
Όμως παράλληλα προς το εν λόγω πρόβλημα του οικονομικού συνεχίσαμε όπως πάντοτε τις λοιπές δραστηριότητες μας:
..
Έτσι με την φροντίδα των Κυριών της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης και με την οικονομική συνδρομή μελών και φίλων, τους οποίους και ευχαριστούμε, συνεχίσαμε όπως πάντα τη διανομή των Δεμάτων Αγάπης κατά τις Εορτές του Πάσχα και των Χριστουγέννων σε 110 και πλέον αναξιοπαθούσες οικογένειες, πλούσιο σε περιεχόμενο συνοδευόμενο μάλιστα και από παράθεση γεύματος.
Μέσα στο 2010, εκτός των υφισταμένων από δεκαετίας και πλέον τμημάτων του «Εργαστηρίου Τέχνης» όπου επιτυγχάνεται η εκμάθησης της Αγιογραφίας, της Ζωγραφικής, της Χειροτεχνίας και του Κοσμήματος, του Παραδοσιακού Κεντήματος, της Τουρκικής Γλώσσας και του Πιάνου προστέθηκαν επίσης και η Κοπτική-Ραπτική καθώς και η Βυζαντινή Μουσική και όλα αυτά με την βοήθεια και συνδρομή των εκλεκτών μελών και φίλων μας Αναστασίου Καθαρόπουλου, Χρυσούλας Ευαγγελάτου, Έλλης Μέλης, Αλεξάνδρας Ντάλα, Ευαγγελίας Ασβεστά, Αικ. Παυλοπούλου, Αικ. Κανή, Κων Μαφείδη και της καθηγήτριας πιάνου και σολίστ Φιλομήλας Μανιάτη, τους οποίου και ευχαριστούμε.
Επίσης μέσα σ΄ αυτό το κτίριο φιλοξενούμε από το Σεπτέμβριο του 2010, όλως αφιλοκερδώς, τον Μουσικό Όμιλο Καλλιθέας « Η Αρμονία» η οποία αποτελείται από 21 καλλίφωνα μέλη, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να απολαύσουμε προ ολίγου. Προβήκαμε στην ενέργεια αυτή πιστεύοντας ότι βοηθούμε και προάγουμε τη τέχνη αλλά προσφέρουμε με τον τρόπο αυτό στο συνάνθρωπο μας, όπως στην προκειμένη περίπτωση και μάλιστα σε άτομα με ειδικές ανάγκες και άξια θαυμασμού.
Πραγματοποιήσαμε το καθιερωμένο Μπαζάρ Δώρων, τα έσοδα του οποίου προορίζονται για τους αναξιοπαθούντας συνανθρώπους μας, ατυχώς όμως με πενιχρά αποτελέσματα
Στα πλαίσια των πολιτιστικών και προσκυνηματικών εκδρομών πραγματοποιήσαμε μεταξύ 15-18/10/2010 τετραήμερη εκδρομή στη Συρία, και επισκεφθήκαμε διάφορα ιστορικά προσκυνήματα της χριστιανοσύνης καθώς επίσης μας δόθηκε η ευκαιρία να θαυμάσουμε τα ιστορικά μνημεία ενός υπαιθρίου ιστορικού μουσείου, της Παλμύρας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στη Δαμασκό, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το τρίτο στην τάξη πρεσβυγενές Πατριαρχείο της Ορθοδοξίας και να επισκεφθούμε τον Προκαθήμενο αυτού Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιγνάτιο.
Επίσης μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων διατήρησης της ιστορικής μνήμης, κατά της οποίας υπάρχει μάλιστα μία μεθόδευση παραποίησης αυτής, πραγματοποιήσαμε εδώ στο μέγαρο του Συλλόγου μας, δύο εκδηλώσεις η μία αφιερωμένη στη συμπλήρωση 557 χρόνων από τη αποφράδα εκείνη ημέρα της Άλωσης της Πόλεως, και η άλλη εκδήλωση αφορούσε τη συμπλήρωση 55 χρόνων από τους βανδαλισμούς των γεγονότων της 6/7 Σεπτεμβρίου 1955 που διαπράχθηκαν εις βάρος της ελληνικής μειονότητας. Η εκδήλωση αυτή περιελάμβανε ζωντανές μαρτυρικές καταθέσεις προσώπων που έζησαν τα γεγονότα εκείνα.

Συμμετοχή του Συλλόγου σε Διεθνείς Οργανισμούς

Τη χρονιά που πέρασε πλούσια ήταν η παρουσία του Συλλόγου σε Διεθνείς Οργανισμούς και σε διεθνείς συναντήσεις
Έτσι τριμελής αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας μετέβη μεταξύ 4ης και 7ης Οκτωβρίου 2010 στη Βαρσοβία, όπως πράττουμε εδώ και είκοσι χρόνια και συμμετείχαμε στην ετήσια Συνδιάσκεψη του Ο.Α.Σ.Ε. η οποία αφορούσε τις Θρησκευτικές Ελευθερίες και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Μειονοτήτων.
Επίσης μεταβήκαμε και έχουμε συμμετάσχει από 28ης μέχρι και 30ης Ιουνίου στις εργασίες συνδιάσκεψης του αυτού διεθνούς οργανισμού που πραγματοποιήθηκε στη πρωτεύουσα Άστανα του μακρινού Καζακστάν της Κεντρικής Ασίας. Αντικείμενο της Συνδιάσκεψης ήταν η ανασκόπηση και η αξιολόγηση της εφαρμογής των δεσμεύσεων, αλλά και της προόδου που έχει επιτευχθεί σχετικά με το θέμα των διακρίσεων εις βάρος εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στα κράτη-μέλη του ΟΑΣΕ
Σε αμφότερες τις συνδιασκέψεις αναδείξαμε και πάλι το σοβαρό θέμα των ατομικών δικαιωμάτων της Μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και των προβλημάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συμβάλλοντας στη διεθνή προβολή αυτών
Τέλος κατόπιν προτάσεως και σχετικής προσκλήσεως που απηύθυνε στο Σύλλογο μας ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, πέρυσι εδώ στην Τελετή Κοπής της Πίτας, ο Σύλλογος μας δρασκέλισε τα σκαλιά του Ευρωκοινοβουλίου για δεύτερη φορά στην ιστορία του μαζί με την ομοσπονδίας των κωνσταντινουπολίτικων σωματείων την ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. Πολυπρόσωπη αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας απαρτιζόμενη από 11 άτομα πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες μεταξύ 6 και 8 Δεκεμβρίου 2010. Κατά την παραμονή μας στις Βρυξέλλες, δόθηκε η ευκαιρία της συναντήσεως εκπροσώπων του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών και της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ με αξιωματούχους της Επιτροπής Διεύρυνσης Τουρκίας – Ε.Ε. και τον Πρόεδρο της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την ιστορία και τα χρονίζοντα προβλήματα του Ελληνισμού της Κωνσταντινουπόλεως.
Την 8ην Δεκεμβρίου 2010 επίσης πραγματοποιήθηκε σε αμφιθέατρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ημερίδα που διοργανώθηκε από τους ευρωβουλευτές κ. Γιώργο Κουμουτσάκο και κα Μαριλένα Κοππά του ΠΑ.ΣΟΚ. με θέμα: «Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης: Χθές-Σήμερα-Αύριο». Κατά την εν λόγω εκδήλωση ομιλητής εκ μέρους του Συλλόγου μας ήταν το διοικητικό μέλος αυτού κ. Αντώνιος Λαμπίδης
Θέλω να ευχαριστήσω τον ευρωβουλευτή κ. Γιώργο Κουμουτσάκο για την άκρως φιλόφρονα φιλοξενία την οποία μας επιφύλαξε καθώς και τη συμβολή του γενικότερα στην προώθηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενώσεως των θεμάτων που απασχολούν τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης.

Στο σημείο αυτό όμως θέλω να επισημάνω την παρατηρούμενη και εντασσόμενη τελευταίως «επίθεση φιλίας» που αναπτύσσεται από την τουρκική πλευρά προς την Ελληνική Μειονότητα της Κωσταντινούπολης. Η «επίθεση» αυτή λαμβάνει χώρα είτε υπό μορφή δηλώσεων των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων, όπως να επιστρέψουν οι εκδιωχθέντες και εξαναγκασθέντες να εγκαταλέιψουν την Κωνσταντινούπολη Έλληνες, είτε υπό μορφή αυτοκριτικής αναφορικά με τις ανθελληνικές ενέργειες και πράξεις του παρελθόντος κατά της Μειονότητας. που προβάλλονται στα διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Τουρκίας, Οι εν λόγω δηλώσεις και δημοσιεύματα κενού περιεχομένου και αντικρύσματος εντάσσονται προφανέστατα σε καθαρά επικοινωνιακούς λόγους χωρίς κόστος για την γείτονα χώρα, όταν αυτή δεν έχει προβεί σε καμμία ουσιαστική χειρονομία σχετικά με τον σφετερισμό της ακίνητης και κινητής περιουσίας, τη μη απόδοση 12000 περίπου ιδιωτικών και κοινοτικών ακινήτων που έχουν καταπατηθεί, την απαγόρευση εγγραφής μαθητών εξ Ελλάδος στα Μειονοτικά Σχολεία, την απαγόρευση λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής Χάλκης, τη μη αναγνώριση της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου κ.α. Επίσης η επίκληση εκ μέρους πολιτικών παραγόντων της Γείτονος Χώρας της αρχής της αμοιβαιότητας γίνεται εκ του πονηρού όταν έχει πλέον ανατραπεί το πληθυσμιακό ισοζύγιο μεταξύ των μειονοτήτων των δύο χωρών και όταν αυτή η Τουρκία προβαίνει καθημερινά σε ενέργειες αμφισβήτησης και βάναυσης προσβολής κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος, δικαιωμάτων, που είναι κατοχυρωμένα από διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο γενικότερα. Δεν είναι τυχαίο ακόμη το γεγονός που καθημερινά εξ ανατολών προωθούνται λαθρομετανάστες από τη Ασία και Βόρεια Αφρική, προκειμένου να αλλοιωθεί η πληθυσμιακή σύνθεση της Χώρας μας, πράγμα που είχε προαναγγελθεί προ εικοσαετίας από τον τότε Πρόεδρο της Τουρκίας μακαρίτη Τουργκούτ Οζάλ και δεν πρέπει στο σημείο αυτό να διαφεύγει της προσοχής μας και το γεγονός ότι ακόμη και στην Τουρκία σε μία χώρα που ο πληθυσμός της είναι κατά 99% μουσουλμανικός στο θρήσκευμα, ακόμη και οι ίδιοι οι τούρκοι οι λεγόμενοι ευρωπαϊστές αισθάνονται ότι βρίσκονται υπό μουσουλμανικό κλοιό και ασφυκτιούν

Θέλω όμως να επισημάνω το γεγονός ότι επιθυμία και το πιστεύω μας είναι η ειρηνική γειτνίαση των δύο λαών βασιζόμενη στην ειλικρινή συνεργασία και φιλία που θα διέπεται από το σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα των δύο χωρών όπως προβλέπονται στις διεθνείς συνθήκες και στο διεθνές δίκαιο γενικότερα

Όλα αυτά τα αναφέρουμε διότι αυτός εδώ ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών στη μακρόχρονη ιστορία του πίστευε και πιστεύει ότι ο Ελληνισμός είναι ενιαίος και αδιαίρετος, πράγμα το οποίο και αποδεινύεται σε σχετικά προ εικοσαετίας και πλέον κύρια άρθρα του Συλλόγου μας (1988, 1990) στο περιοδικό που εκδίδαμε τότε με την ονομασία «Κωνσταντινουπολίτικα Θέματα» όπου εκεί προβλεπόταν και επισημαίνετο οι αδυναμίες και οι επερχόμενες εξελίξεις που θα αντιμετωπίζαμε ως χώρα και ως έθνος τόσο στα εθνικά θέματα όσο και στο οικονομικό πεδίο. Αναφέρω τους τίτλους μερικών από τα σχετικά άρθρα εκείνης της εποχής

Ναι στο διάλογο και τις φιλικές σχέσεις, αλλά……..
Πνεύμα του Νταβός ή του Οθωμανισμού……….
Ως πότε;;;;;;;;;;;;;;;
Η Τουρκία αναπτύσσεται γοργά, εμείς;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Κρίση εθνική

Σήμερα που η Πατρίδα μας βρίσκεται σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας της λόγω της οικονομικής κρίσης που διαβιεί, όπου διάφορα κέντρα και παράγοντες προσπαθούν να ασκήσουν διάφορες πιέσεις και να εκμεταλλευτούν αυτή τη συγκυρία, προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντα και τα σχέδια τους στην περιοχή, έχουμε υποχρέωση ως Έλληνες ενωμένοι με επικεφαλής τις ηγεσίες μας να αντιπαραταχθούμε στα σχέδια αυτά και να επαγρυπνούμε δίδοντας καθημερινά τη μάχη για τα απαράγραπτα δίκαιά μας. Για τη δικαίωση των προγόνων μας αλλά και ως παρακαταθήκη για τις μέλλουσες γενιές.

Κύριες και Κύριοι
Εκλεκτοί μας προσκεκλημένοι

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους εσάς για την εδώ προσέλευση σας, αλλά και για την υπομονή σας να με ακούσετε. Θα ήθελα να εκφράσω, τις ευχαριστίες και τον σεβασμό μας στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο για την εδώ εκπροσώπηση τους. Στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος και της Νέας Δημοκρατίας για τις εδώ εκπροσωπήσεις τους, καθώς και σ’ όλους εσάς, σ΄όλους τους παριστάμενους εκπροσώπους των πολιτικών, δημοτικών, εκκλησιαστικών και στρατιωτικών αρχών, αλλά και εκπροσώπους σωματείων και λοιπών φορέων.
Και πάλι ευχαριστώ τα μέλη, τους φίλους, δωρητές και χορηγούς μας, με την βοήθεια των οποίων καθίσταται μέσα στα πλαίσια του εφικτού, η λειτουργία και η επίτευξη των σκοπών και στόχων του ιστορικού αυτού σωματείου των Κωνσταντινουπολιτών.

Καλή Χρονιά και Σας Ευχαριστώ Πολύ

Print Friendly, PDF & Email
Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών, ΦΕΠΑ