Παρουσίαση του βιβλίου του Νικόλα Βερνίκου “Ημερολόγιον του Αρχιπελάγους” – Τετάρτη 3 Μαϊου 2017
Tο Ημερολόγιο των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου εισάγει μια ιστορική, θρησκευτική και πολιτική χρονογραφία που αρχίζει από τον Αδάμ και φτάνει στους βασιλείς και πολιτικούς του 1880, έχοντας στο επίκεντρό της τον μουσουλμανικό και οθωμανικό κόσμο.
Λεπτομερής απογραφή και καταγραφή όλων των νησιών από τη Χίο μέχρι τα Δωδεκάνησα και από τη Λέσβο ως την Ίμβρο και Τένεδο, και μια σύντομη αναφορά στην Κύπρο.
Τα αποσπάσματα του οθωμανικού Ναυτικού πιλότου που παρατίθενται για κάθε νησιωτικό συγκρότημα περιγράφουν τις ακτές, τους κάβους και τους κόλπους, όπως και όλα τα νησίδια του Αιγαίου, τα οποία ανήκουν στους νησιωτικούς δήμους, έχουν τίτλους ιδιοκτησίας και δεν θεωρούνται βραχονησίδες χωρίς χωρικά ύδατα.
Πλήρη στοιχεία μάς δίνονται για την οικονομία και τα προϊόντα των νησιών, τους θεσμούς, τις υπηρεσίες, τα σχολεία, με συστηματική ονομαστική απαρίθμηση όλων των ατόμων, προεστών και υπαλλήλων, Ελλήνων και Τούρκων, που τα στελεχώνουν.
Στο πλήθος των επί μέρους πληροφοριών του Ημερολογίου, βρίσκουμε ακόμα, τόσο τα θρησκευτικά ημερολόγια, όσο και τις κινήσεις των πλοίων και των ταχυδρομικών υπηρεσιών που εξυπηρετούσαν καθημερινά τα νησιά προερχόμενα από όλη τη Μεσόγειο.
Νικόλας Βερνίκος
Ομότιμος καθηγητής Ανθρώπινης Οικολογίας στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Μυτιλήνη). Έχει διδάξει και συμμετάσχει σε μεταπτυχιακά σεμινάρια σε Πανεπιστήμια στο Παρίσι, Σμύρνη, Κομοτηνή, Κωνσταντινούπολη, Γενεύη και Βερολίνο. Ερευνητής, μέλος της Ουνέσκο, οργάνωσε το ερευνητικό πρόγραμμα των μικρών μεσογειακών νήσων. Σε διάφορες εθνο-αρχαιολογικές έρευνες και ναυαγοσωστικές εργασίες επισκέφτηκε και ερεύνησε ελληνικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου και των Κυκλάδων. Έχει δημοσιεύσει 14 βιβλία και μεγάλο αριθμό άρθρων τόσο σε έντυπα όσο και διαδικτυακά (ιστοσελίδες www.archive.gr και www.academia.edu).