14 Μαΐου , 2014

ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 15/05/2013 – 30/04/2014 ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 7ης ΜΑΪΟΥ 2014

ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ
15/05/2013 –  30/04/2014
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 7ης ΜΑΪΟΥ 2014

 

Αγαπητά Μέλη,
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών και εμού προσωπικά, σας καλωσορίζω στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευσή μας.

Το παρόν Διοικητικό  Συμβούλιο, το οποίο προέκυψε από τις εκλογές της 15ης Μαΐου 2013, συνέχισε τις προσπάθειες του προκειμένου να ανταποκριθεί στο λαμπρό παρελθόν καθώς και στην εξακολούθηση και ευόδωση του έργου του ιστορικού αυτού Συλλόγου εν μέσω οικονομικής κρίσεως που μαστίζει τη χώρα μας.

Προς εκπλήρωση αυτών των επιδιώξεων, το Δ.Σ. έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την ευρύτερη προβολή του πολυσχιδούς έργου του Συλλόγου στην ελληνική κοινωνία με δραστηριότητες όπως:

  • Η επαγγελματικού επιπέδου αναβάθμιση της διαδικτυακής ιστοσελίδας μας με τρέχουσα ενημέρωση και εμπλουτισμό αρχειακού υλικού. Η καθημερινά διαπιστούμενη αύξηση της επισκεψιμότητας από πολυάριθμες πόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού υποδηλώνει ότι ο Σύλλογος κινεί το ενδιαφέρον του κοινού.
  • Η αναβάθμιση των υποδομών της Βιβλιοθήκης κα ο εμπλουτισμός της με νέα σημαντικά βιβλία βυζαντινής και νεότερης ιστορίας.
  • Η προσέλκυση και εγγραφή κυρίως νέων σε ηλικία μελών, τακτικών καθώς και αρωγών.
  • Η συστηματική διοργάνωση εκδηλώσεων στην Αίθουσα Τελετών του Μεγάρου μας.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος μας στις 29 Μαΐου 2013 τιμώντας την επέτειο των 560 ετών από την Άλωση της Πόλης και εορτάζοντας την συμπλήρωση 85 ετών από την ίδρυσή του, πραγματοποίησε εντυπωσιακή εκδήλωση στο Αμφιθέατρο»  του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στην Αθήνα, με κύριο ομιλητή τον  Επίτιμο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Στρατηγό  Φραγκούλη Φράγκο, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα της εκδήλωσης «Ή Άλωση της Βασιλεύουσας και οι Κρυπτοχριστιανοί». Στον Εκθεσιακό Χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, οι προσκεκλημένοι είχαν την μοναδική ευκαιρία να περιηγηθούν σε ένα φωτογραφικό υλικό αναφερόμενο στις πολυσχιδείς δρα­στηριότητες του Συλλόγου, τόσο στα εθνικά θέματα όσο και στην φιλανθρωπία. Επιπλέον, εκτέθηκαν για πρώτη φορά σπάνια ιστορικά τεκμήρια του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης.

Στις 7 Ιουνίου 2013 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Ομάδας    Παραδοσιακών Χορών του Συλλόγου με χορούς από την Μικρά Ασία, Προποντίδα και τη Θράκη.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2013 με την ευγενική υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης, οργανώσαμε  εκδήλωση μνήμης για τη συμπλήρωση των 58 χρόνων από τα τραγικά γεγονότα των Σεπτεμβριανών (6/7 Σεπτεμβρίου 1955) στο Συνεδριακό Κέντρο της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης με θέμα: «Εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες στη σημερινή Τουρκία – Είδη προς εξαφάνιση;» και ομιλητές προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό και πολιτικό χώρο.  Στο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου λειτούργησε Έκθεση σπάνιου και ανέκδοτου φωτογραφικού υλικού από τους βανδαλισμούς των Σεπτεμβριανών του ’55 καθώς και Έκθεση ελληνικών, ομογενειακών και τουρκικών εφημερίδων της εποχής εκείνης από τη Συλλογή του Στρατή Ταρίνα και το αρχείο της Βιβλιοθήκης της ΓΓ Μέσων Ενημέρωσης – ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Στις 4 Νοεμβρίου 2013, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών, πραγματοποίησε εκδήλωση για το «Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών 2013»  με  θέματα την ευρωπαϊκή ιθαγένεια ως παράγοντα διαμόρφωσης ταυτότητας και τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 ως ευκαιρία για την δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας διαλόγου.

Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014 έλαβε χώρα με μεγάλη επιτυχία και λαμπρότητα η ετήσια πανηγυρική πνευματική τελετή Κοπής της Βασιλόπιτας του Συλλόγου μας.  Κατά την τελετή τιμήθηκαν ο εκδοτικός οίκος «Ιστός» της Πόλης για την πολύτιμη συμβολή του στην αναβίωση του πνευματικού πολιτισμού της Βασιλεύουσας και στην αλληλογνωριμία και αλληλοκατανόηση των δύο γειτονικών λαών, και ο Κωνσταντινουπολίτης συγγραφέας, θεατρολόγος και ηθοποιός Θεμιστοκλής (Θέμης) Πάνου, ο οποίος κατέκτησε το βραβείο «Coppa Volpi» Καλύτερου Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας για την ερμηνεία του στην ταινία «Μiss Violence».

Στις 20 Φεβρουαρίου 2014 γιορτάσαμε με τις παρέες μας την Τσικνοπέμπτη στο αποκριάτικο πολίτικο γλέντι που έγινε στο Μέγαρο του Συλλόγου μας.

Στις 12 Μαρτίου 2014 δόθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Συλλόγου μας μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό η εξαιρετική μουσική παράσταση «Κιθάρα, βιολί και φωνή» με τη πολυτάλαντη Ραλλία Χρηστίδου και τη διακεκριμένη βιολίστρια Μιγκέν Σελμάνι.

Στις 19 Μαρτίου 2014 ο εκλεκτός φίλος και μέλος του Συλλόγου μας κ. Εμμανουήλ Τζούμης παρουσίασε το βιβλίο του με τίτλο «Μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε την Καλλιθέα μας» αφιερωμένο στη μνήμη του αδελφού του Απoστόλου και των γονέων του Δημητρίου και Ελένης. Στην εκδήλωση συμμετείχε το κουιντέτο πνευστών της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Καλλιθέας.

Συμμετοχή του Συλλόγου σε Διεθνείς Οργανισμούς
Ο Σύλλογος μας συμμετείχε και το 2013 -όπως πράττει ανελλιπώς επί δεκαετίες- στις εργασίες της Συνδιάσκεψης “2013 Human Dimension Implementation Μeeting” του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη – ΟΑΣΕ (The Organization for Security and Co-operation in Europe – OSCE) που οργανώνεται κάθε χρόνο από το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Office for Democratic Institutions and Human Rights – ODIHR) στη Βαρσοβία από 23 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου 2013.
Εξετέθησαν διεξοδικά όλα τα θέματα που αφορούν στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις εκ μέρους της Τουρκίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διεθνή προβολή αυτών.
Οι εκτενέστατες Εισηγήσεις (Statements) και Συστάσεις (Recommendations) κατετέθησαν στα Πρακτικά της Συνδιάσκεψης και ευρίσκονται ανηρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΑΣΕ, καθώς και στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας. Ας σημειωθεί ότι οι Εισηγήσεις και Συστάσεις του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών λαμβάνονται υπ’ όψη στις Ετήσιες Εκθέσεις περί Τουρκίας, τις οποίες συντάσσουν ο ΟΑΣΕ και ευρωπαϊκά όσο και διεθνή θεσμικά όργανα.

Σεμινάρια Εργαστηρίων Τέχνης
Το μέγαρο του Συλλόγου μας αποτελεί μια πραγματική κυψέλη δημιουργικής δράσης και μάθησης.Καθημερινά δεκάδες μέλη και φίλοι παρακολουθούν με ιδιαίτερο ζήλο τα σεμινάρια στα οποία παραδίδουν εκλεκτοί δάσκαλοι και καθηγητές,
Συγκεκριμένα, στα Τμήματα των «Εργαστηρίων Τέχνης» διδάσκονται Αγιογραφία, Κοπτική – Ραπτική, Ζωγραφική, Χειροτεχνία και Κόσμημα, Παραδοσιακό Κέντημα, Νεοελληνική Ιστορία, Τουρκική Γλώσσα, Παραδοσιακοί Χοροί. Επίσης, στο Σύλλογό μας φιλοξενούμε την νέα Σκακιστική Ακαδημία της ΑΕΚ, όπου διεθνείς μέτρ προπονούν αρχαρίους και προχωρημένους στο σκάκι.

Δέμα Αγάπης
Με την μέριμνα των Κυριών  της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης και με την οικονομική συνδρομή και προσωπική αρωγή μελών και φίλων, τους οποίους και ευχαριστούμε, συνεχίσαμε τη διανομή των Δεμάτων Αγάπης, εξαιρετικά πλούσιων σε περιεχόμενο, κατά τις Εορτές του Πάσχα και των Χριστουγέννων σε 160 και πλέον αναξιοπαθούσες οικογένειες. Επίσης, έγινε διανομή και χρηματικού βοηθήματος σε πολλούς αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας από τα έσοδα του Κατσολεδάκειου Ιδρύματος, του οποίου μέλη του Δ..Σ.του Συλλόγου μας είναι συνδιαχειριστές.

Βιβλιοθήκη
Ο χώρος της Βιβλιοθήκης αναβαθμίστηκε σημαντικά με την αγορά καλαίσθητων ραφιών, όπου τοποθετήθηκαν τα νέα βιβλία, αποκτήματα του Συλλόγου. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η πλήρης και ακριβής καταγραφή των τεκμηρίων της Βιβλιοθήκης μας. Σταθερή επιδίωξή μας είναι η συντήρηση, ηλεκτρονική καταλογογράφηση όλων των βιβλίων καθώς και η ψηφιοποίηση των πλέον σημαντικών εξ αυτών, τα οποία θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας με ελεύθερη πρόσβαση των ενδιαφερομένων ερευνητών.

Βασικό μέλημα και προτεραιότητα μας παραμένει πάντοτε το οικονομικό ζήτημα, το οποίο δυστυχώς αποτελεί και ανασταλτικό παράγοντα για τις λοιπές δραστηριότητες του Συλλόγου, και το οποίο απορροφά το μεγαλύτερο χρόνο των εκάστοτε διοικήσεων. Εγκαταστήσαμε σύγχρονα λογιστικά προγράμματα για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των οικονομικών. Προβήκαμε κατά το δυνατόν στον έλεγχο και περιορισμό των διοικητικών και λειτουργικών δαπανών. Πάγια και συνεχής μέριμνα μας αποτελεί  η συντήρηση και διάσωση αυτού του ιστορικού κτιρίου, και κατ’ επέκταση το μέλλον του Συλλόγου μας.

Όμως, πλην των οικονομικών πόρων απαιτείται και η προσωπική προσφορά ενός εκάστου, την οποία και έχουμε απόλυτη ανάγκη εάν επιθυμούμε την επιβίωση αυτού του ιστορικού Συλλόγου. Δεν θα ήταν ορθό από πολλές απόψεις το να στηρίζεται στην προσφορά και στις υπηρεσίες μιας ολιγομελούς και μόνον ομάδος δραστήριων ατόμων. Η προσφορά αυτή πρέπει να στηρίζεται στη συλλογικότητα, στην ανιδιοτέλεια και στην αγάπη όλων των μελών και φίλων του Συλλόγου.

Αναφορικά με τις σχέσεις μας με την ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ., δηλώνουμε ότι δυστυχώς εξακολουθούν να διαπιστώνονται προσπάθειες εξοστρακισμού του Συλλόγου για τρίτη συνεχή θητεία από τη διοίκηση της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ., με πρόσφατο παράδειγμα τις αρχαιρεσίες της 19ης  Ιανουαρίου 2014. Συγκεκριμένα, η αναιτιολόγητος περικοπή μιας έδρας αντιπροσώπου μας χωρίς τη στοιχειώδη ενημέρωσή μας, με συνέπεια τον αποκλεισμό του Προέδρου του Συλλόγου μας από τους αντιπροσώπους της Γ.Σ. της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. Η επιχειρηθείσα δυσφήμιση και απαξίωση του Συλλόγου μας με τις «ανοικτές» συγκεντρώσεις δίκην «Λαϊκού Δικαστηρίου», καθώς και με την συγκληθείσα Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 12 Οκτωβρίου 2013. Και όλα αυτά συνέβησαν λόγω της μη ταύτισης των θέσεων του Συλλόγου με εκείνες της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ., θέσεις οι οποίες δικαιώνονται από τις πρόσφατες εξελίξεις. Θέσεις του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών παραμένουν η ενότητα και η συνεργασία όλων των αδελφών σωματείων και φορέων.

Αγαπητά Μέλη,

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δωρητές και χορηγούς μας, στην οικονομική συνδρομή των οποίων στηριζόμαστε και προσδοκούμε. Θερμές ευχαριστίες οφείλω ονομαστικά στα μέλη και φίλους του Συλλόγου για την επίτευξη των σκοπών του κ.κ.  Ευαγγελία Ασβεστά,  Δήμητρα Γρατσιούνη, Αναστάσιον Καθαρόπουλον, Αικατερίνη Κανή, Έλλη Μέλη, Χαράλαμπο Μηνάογλου, Αλεξάνδρα Ντάλλα, Αικατερίνη Παυλοπούλου.

Συγχαίρω ιδιαίτερα τους ανθρώπους της  Επιτροπής Αλληλεγγύης που μοχθούν για την προετοιμασία και διανομή του «Δέματος Αγάπης» προς ανακούφιση αναξιοπαθούντων  συμπολιτών μας, το ζεύγος Θεμιστοκλή και Ελένης Τζαμκιράνη, την Μαρκέλλα Λημνίδου, έφορο του Συλλόγου μας, τη Ρίτα Γεωργοπούλου, Αντιπρόεδρο, και τον σύζυγο της Θεόδωρο Γεωργόπουλο.

Εκτιμώ και αναγνωρίζω το έργο που προσφέρει το προσωπικό του Συλλόγου, τον  Δημήτριο Οζκουρκούτη, τη Λωξάνδρα Αλκιβιάδου, και τους συνεργάτες-μέλη του Συλλόγου που το πλαισιώνουν Γιώργο Ισαακίδη, Αθανασία Καραμέρου και Απόστολο Παλαβιτσίνη.
Ευχαριστώ  τους συνεργάτες μου μέλη του διοικητικού συμβουλίου, όσο και τα αναπληρωματικά μέλη αυτού, οι οποίοι ένας έκαστος μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του ελεύθερου χρόνου τους, προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους.
Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους δωρητές και χορηγούς μας, στην οικονομική συνδρομή των οποίων στηριζόμαστε και προσδοκούμε. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον συμπολίτη μας κ. Χρήστο Κομπότη για την πολύτιμη δωρεά των πολύ αξιόλογων βιβλίων της βιβλιοθήκης του  προς τον Σύλλογο μας.

Print Friendly, PDF & Email
Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών, ΦΕΠΑ