5 Μαΐου , 2013

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 01/01/2012 – 30/04/2013 ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 15ης ΜΑΪΟΥ 2013

Λογότυπο Συλλόγου ΚωσταντινουπολιτώνΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 01/01/2012  –  30/04/2013

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΤΗΣ 15ης ΜΑΪΟΥ 2013

ΕΓΚΡΙΘΕΙΣΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ

ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ 16ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

 

Αγαπητά Μέλη,

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών και εμού προσωπικά, σας καλωσορίζω στην Τακτική Γενική Συνέλευση μας. Το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο προέκυψε από τις εκλογές της 13ης Απριλίου 2011, και το οποίο είχε την ευθύνη διαχειρίσεως των υποθέσεων του Συλλόγου μας επί μία διετία, και αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο της προηγούμενης διοικήσεως, συνέχισε τις προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθεί στο λαμπρό παρελθόν αλλά και στο ιστορικό χρέος να συνεχισθεί η πορεία αυτού του Συλλόγου.

Προς εκπλήρωση αυτών των επιδιώξεων, το Δ.Σ. έθεσε ως πρώτο στόχο την ευρύτερη προβολή του πολυσχιδούς έργου του Συλλόγου στην ελληνική κοινωνία με δραστηριότητες όπως:

  • Η επαγγελματικού επιπέδου αναβάθμιση της διαδικτυακής ιστοσελίδας μας με τρέχουσα ενημέρωση και εμπλουτισμό αρχειακού υλικού. Η καθημερινά διαπιστούμενη αύξηση της επισκεψιμότητας από πολυάριθμες πόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού υποδηλώνει ότι ο Σύλλογος κινεί το ενδιαφέρον του κοινού.
  • Η συστηματική διοργάνωση πληθώρας εκδηλώσεων στην Αίθουσα Τελετών του Μεγάρου μας, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από τον πνευματικό και ακαδημαϊκό χώρο.

Συγκεκριμένα:

– Στις 9 Ιανουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε η πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη της κ. Ελευθερίας – Λίμπυ Τατά Αρσέλ, Ελληνίδας Κλινικής Ψυχολόγου και Ομότιμης Καθηγήτριας Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης με θέμα: «Το Μικρασιατικό Τραύμα και ταυτότητα στην τρίτη γενιά της παγκοσμιοποίησης».

– Στις 11 Ιανουαρίου 2012, ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών και οι Εκδόσεις Τόπος παρουσίασαν το βιβλίο του Γιώργου Μπόζη και της Σούλας Μπόζη «Από το Παρίσι στο Πέραν – Έλληνες Κινηματογραφιστές της Πόλης». Ομιλητές ήταν ο γνωστός συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης και ο Στέλιος Ελληνιάδης, παραγωγός ντοκιμαντέρ.

– Συνεχίζοντας την από δεκαετιών εθιμική παράδοση που θεσμοθετήθηκε από τους ιδρυτές του το 1928, ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών έκοψε την Βασιλόπιτα του, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012 σε μια λαμπρή, πνευματική τελετή, εδώ στο ιστορικό Μέγαρο του με την παρουσία πλήθους κόσμου.  Κατά την τελετή τιμήθηκαν ο Δρ Αντώνιος Ι. Λυμπεράκης, Άρχων Ακτουάριος, Διοικητής του Τάγματος του Αγίου Ανδρέου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις Η.Π.Α., και ο κ. Βασίλειος Ι. Μπορνόβας, τ. Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, για το εμπνευσμένο έργο τους στη στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στην ανάδειξη του Σισμανογλείου Μεγάρου ως υποδειγματικού κέντρου διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας αλλά και της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Ελλήνων, αντιστοίχως.

– Διατηρώντας την μακροχρόνια παράδοση, τα μέλη και   οι φίλοι του Συλλόγου μας στις 16 Φεβρουαρίου γιορτάσαμε με πολύ κέφι στην Αίθουσα Εκδηλώσεων μας την Τσικνοπέμπτη.

– Αναγνωρίζοντας την συμβολή συμπολιτών μας στη διατήρηση των παραδόσεων, στις  20 Φεβρουαρίου ο Σύλλογος μας παρουσίασε το λεύκωμα της κ.  Έφης Γρηγοριάδου “Εδεσματολόγιον Χριστουγέννων των Αλησμόνητων Πατρίδων”.

– Στις 22 Φεβρουαρίου 2012 παραχωρήσαμε ευγενώς στο μέλος και εκλεκτό φίλο του Συλλόγου μας κ. Εμμανουήλ Τζούμη την Αίθουσα Εκδηλώσεων μας για μια συναυλία κλασικής μουσικής στη μνήμη του αδελφού του Αποστόλου.

– Στις 19 Μαρτίου 2012 ο διακεκριμένος  Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας κ. Βλάσης Αγτζίδης παρουσίασε το πολύ αξιόλογο βιβλίο του κ. Άρη Κυριαζή «Παλιννόστηση στις γλυκές πατρίδες 1918 – 1922».

– Την Κυριακή 27 Μαΐου 2012, κατά τις Εκδηλώσεις Μνήμης της 559ης Επετείου της ΄Αλωσης της Κωνσταντινούπολης, καταθέσαμε στέφανο στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

– Στις 4 Ιουνίου 2012 συγκαλέσαμε την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση.

– Στις 10 Σεπτεμβρίου 2012 πραγματοποιήσαμε εκδήλωση αφιερωμένη  στη συμπλήρωση 57 χρόνων από την τραγική νύχτα των βανδαλισμών της 6/7ης Σεπτεμβρίου 1955 σε βάρος των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, που σφράγισε τη μοίρα του Ελληνισμού της Πόλης, με ομιλητή τον κ. Κωνσταντίνο Χολέβα, Πολιτικό Επιστήμονα  και Συγγραφέα, με θέμα «Οι πολιτικοί και διπλωματικοί προβληματισμοί που προκύπτουν από τα γεγονότα των Σεπτεμβριανών του 1955».

– Στις 20 Οκτωβρίου 2012, τιμώντας τη μνήμη του Νεοκλή Σαρρή,  πραγματοποιήσαμε Πνευματική Εκδήλωση  με θέμα: «Ο Νεοκλής Σαρρής ως πνευματική και αγωνιστική μορφή του Ελληνισμού» με ομιλητές εξέχουσες προσωπικότητες, φίλους και συναγωνιστές του εκλιπόντος.

– Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013 έλαβε χώρα με μεγάλη επιτυχία και λαμπρότητα η ετήσια πανηγυρική πνευματική τελετή Κοπής της Βασιλόπιτας του Συλλόγου μας. Κατά την τελετή τιμήθηκαν ο κ. Ευάγγελος Τσίρκας, Αντιστράτηγος ε.α.- Επίτιμος Διοικητής Γ’ Σώματος Στρατού και Πρόεδρος του ιστορικού μικρασιατικού Σωματείου της Ενώσεως Σμυρναίων, σε αναγνώριση της συμβολής του ιδίου αλλά και της Ενώσεως Σμυρναίων στον πολιτισμό της Σμύρνης των Ελλήνων και την υπεράσπιση της ιστορικής μας μνήμης και ο κ. Γεώργιος Καραμπελιάς, συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής για την καταλυτική συμβολή του στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για τον Ελληνισμό.

– Στις 20 Μαρτίου 2013 πραγματοποιήθηκε Εκδήλωση Ανθολογίας Κλασικής Μουσικής, αφιερωμένη στη μνήμη του Αποστόλου Τζούμη, με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Εγχόρδων «Sinfonietta» Αθηνών υπό την διεύθυνση του μαέστρου Γεωργίου Αραβίδη.

– Στις 15 Απριλίου 2013 υποδεχθήκαμε με ενθουσιασμό 90 μαθητές της 6ης τάξης Δημοτικού των «Εκπαιδευτηρίων Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου» συνοδευόμενους από 4 διδάσκοντες. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επιθυμία τους να γνωρίσουν την ιστορία του Συλλόγου μας και να ακούσουν μια ιστορική αναδρομή του Ελληνισμού της Πόλης από την Άλωση μέχρι σήμερα. Το σχετικό θέμα ανέπτυξε με πολύ γλαφυρότητα ο φίλος του Συλλόγου μας Δρ. Ιστορίας κ. Χαράλαμπος Μηνάογλου.

– Συνεχίστηκαν και συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή μαθητών τα Τμήματα των «Εργαστηρίων Τέχνης» όπου γίνεται η εκμάθηση της Αγιογραφίας, Βυζαντινής Μουσικής, της Κοπτικής – Ραπτικής, της Ζωγραφικής, της Χειροτεχνίας και Κοσμήματος, του Παραδοσιακού Κεντήματος, της Τουρκικής Γλώσσας, καθώς  και το μάθημα διδασκαλίας Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών, με την συμπαράσταση εκλεκτών μελών και φίλων μας.

 

Με την μέριμνα των Κυριών  της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης και με την οικονομική συνδρομή και προσωπική αρωγή μελών και φίλων, τους οποίους και ευχαριστούμε, συνεχίσαμε τη διανομή των Δεμάτων Αγάπης, εξαιρετικά πλούσιων σε περιεχόμενο, κατά τις Εορτές του Πάσχα και των Χριστουγέννων σε 140 και πλέον αναξιοπαθούσες οικογένειες.

Εξ άλλου, με την φροντίδα και επιμέλεια του μέλους του Συλλόγου μας κ. Κων. Καμινάρη ολοκληρώθηκε η πλήρης και ακριβής καταγραφή των τεκμηρίων της Βιβλιοθήκης μας. Ήδη, ξεκινά και η καταγραφή και ταξινόμηση του  αρχειακού υλικού το οποίο κατέχει ο Σύλλογος μας.

Σταθερή επιδίωξή μας είναι η συντήρηση, ηλεκτρονική καταλογογράφηση όλων των βιβλίων καθώς και η ψηφιοποίηση των πλέον σημαντικών εξ αυτών, τα οποία θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας με ελεύθερη πρόσβαση των ενδιαφερομένων ερευνητών

 

Συμμετοχή του Συλλόγου σε Διεθνείς Οργανισμούς –

Συναντήσεις με ομογενειακούς  φορείς και με την ηγεσία του ΥΠΕΞ

 

Τη χρονιά που πέρασε σημαντική ήταν η παρουσία και συμμετοχή του Συλλόγου μας σε Διεθνείς Οργανισμούς καθώς και σε συναντήσεις.

 

Συγκεκριμένα, στις 28-30 Μαρτίου 2012 αντιπροσωπεία του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Αντώνη Λαμπίδη, τον Γεν. Γραμματέα κ. Νικόλαο Βασιαγεώργη και τον τ. Πρόεδρο κ. Θεμιστοκλή Παχόπουλο, επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η εκ του σύνεγγυς αλληλογνωριμία με τους ομογενειακούς παράγοντες και φορείς, η διαπίστωση των προβλημάτων τα οποία εξακολουθούν να υφίστανται καθώς και η ανταλλαγή θέσεων και απόψεων για την μελλοντική πορεία της Κωνσταντινουπολίτικης Ομογένειας.

– Εγενέτο ακρόαση παρά της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

– Συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων μετά του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κ. Νικολάου Ματθιουδάκη και  μετά του Προξένου κ. Βίκτωρος Μαλιγκούδη.

– Επίσκεψη και ανταλλαγή απόψεων μετά του Προέδρου κ. Παντελή  Βίγκα και των μελών  του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, στην έδρα αυτού

– Συναντήσεις και ανταλλαγή απόψεων μετά των Διευθυντών των Λυκείων μας κ.κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου, Ζωγραφείου Λυκείου, Βικτωρίας Λαιμοπούλου, Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής και Δέσποινας Παπίνη-Φιλίππου, Ζαππείου Λυκείου, καθώς και μετά του Άρχοντος της Μ.τ.Χ.Ε., Δασκάλου του Γένους, κ. Δημητρίου Φραγκόπουλου.

 

Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, εκπροσωπούμενος από τον πρώην Πρόεδρο κ. Γεώργιο Λεύκαρο, συμμετείχε ενεργά στο Σεμινάριο με θέμα «The Role of Civil Society in Combating Hate Crimes against Christians» (Ο Ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών στην Καταπολέμηση Εγκλημάτων Μίσους κατά Χριστιανών). Το Σεμινάριο οργανώθηκε από το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), και έλαβε χώρα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, στη Ρώμη, από 26 έως 27 Ιουνίου 2012.

 

Στις 27 Ιουλίου 2012 εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών συναντήθηκαν με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, τον οποίον ενημέρωσαν για τα θέματα που απασχολούν την Ελληνική Ομογένεια της Κωνσταντινουπόλεως. Εξ άλλου, στις 14 Σεπτεμβρίου 2012 αντιπροσωπεία του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών αποτελούμενη από τους κ.κ. Αντώνιο Λαμπίδη, Πρόεδρο, Νικόλαο Βασιαγεώργη, Γενικό Γραμματέα και Θεμιστοκλή Παχόπουλο, τ. Πρόεδρο και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου εγένετο δεκτή σε εγκάρδιο κλίμα από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο, στον οποίον έθεσε τα θέματα που απασχολούν την Ομογένεια και ειδικότερα μεταξύ άλλων επισημάνθηκε το δημογραφικό πρόβλημα σε συνάρτηση με το εκπαιδευτικό.

 

Ο Σύλλογος μας συμμετείχε και φέτος -όπως πράττει ανελλιπώς επί δεκαετίες- στις εργασίες της Συνδιάσκεψης “2012 Human Dimension Implementation Μeeting” του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη – ΟΑΣΕ (The Organization for Security and Co-operation in Europe – OSCE) που οργανώνεται κάθε χρόνο από το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Office for Democratic Institutions and Human Rights – ODIHR) στη Βαρσοβία από 24 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου 2012.

Εξετέθησαν διεξοδικά και ανεδείχθησαν όλα τα θέματα που αφορούν στις παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας εκ μέρους της Τουρκίας, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διεθνή προβολή αυτών.

Οι εκτενέστατες εισηγήσεις κατετέθησαν στα Πρακτικά της Συνδιάσκεψης και ευρίσκονται ανηρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΑΣΕ, καθώς και στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας.

 

Διατύπωση αρχών και θέσεων

του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών

Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών  ως εκ του Καταστατικού του και της ιστορίας του έχει σκοπούς, αρχές και θέσεις οι οποίες κατ’ ουδένα τρόπο παραχαράσσονται, αλλοιώνονται ή ακυρώνονται. Δεν απεμπολούμε  και δεν διαγράφουμε την επί δεκαετίες επιτυχημένη πορεία του Συλλόγου, η οποία βασίζεται στην αρχή ότι ο Ελληνισμός είναι ενιαίος και αδιαίρετος.

Ο Σύλλογος μας, ο οποίος υπήρξε βασικός πυλώνας της ιδρύσεως της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.), παραμένει πρωτοπόρος και ένθερμος υποστηρικτής της ενότητας των κωνσταντινουπολίτικων δυνάμεων, πιστεύοντας ότι με τη συνεργασία και τη συνένωση των δυνάμεων μας θα αναδείξουμε τα προβλήματα που μας απασχολούν.

Οι υπεραμυνόμενοι όμως για ενότητα οφείλουν να γνωρίζουν ότι αυτή προϋποθέτει την συνεργασία αλλά και τον σεβασμό της ιστορίας κάθε σωματείου.

Όμως, διαπιστώνεται η μη λειτουργία της Οι.Ομ.Κω. ως δευτεροβαθμίου συντονιστικού οργάνου και συνδετικού κρίκου όλων των σωματείων-μελών της, αλλά η λειτουργία αυτής ως ένα πρόσθετο ακόμη υπερσωματείο, επιδιώκοντας τον αποκλεισμό και τον παραμερισμό των σωματείων εκείνων που επί σειρά δεκαετιών ασχολούνται με τα προβλήματα των Κωνσταντινουπολιτών.

Δυστυχώς, παρατηρούνται τάσεις ηγεμονισμού και εξοστρακισμού από τη Διοίκηση της Οι.Ομ.Κω. κάθε άλλης άποψης, μη επωφελούμενη αυτή της εμπειρίας των λοιπών μελών σωματείων και μη συνεργαζόμενη εμπράκτως με αυτά για την επίλυση των γενικοτέρων προβλημάτων των Κωνσταντινουπολιτών.

Συνέπεια όλων αυτών και κυρίως της αποφυγής της ουσιαστικής συνεργασίας είναι οι χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη των σωματείων – μελών ατυχείς και άστοχες δηλώσεις και ενέργειες παραγόντων της Οι.Ομ.Κω. προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στους πολιτικούς παράγοντες της Τουρκίας που παρέχουν την ευκαιρία εκμεταλλεύσεως από τον τουρκικό τύπο και γενικότερα της προώθησης της τουρκικής προπαγάνδας.

 

Δείγματα αυτής της τακτικής αποτέλεσαν και η κατά μήνα Οκτώβριο 2012 συνάντηση σε μεζεδοπωλείο του Π. Φαλήρου μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Οι.Ομ. Κω. με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, η οποία διαφυλάχθηκε μέχρι την πραγματοποίηση της ως επτασφράγιστο μυστικό αλλά και η χρονικά μεθοδευμένη επίσκεψη της Γενικής Προξένου της Τουρκίας στην Αθήνα, στο Γηροκομείο Κωνσταντινουπολιτών «Εστία Κωνσταντινουπόλεως» στην Ανάβυσσο Αττικής και τα λεχθέντα από μέλος της Διοίκησης του Γηροκομείου και συνάμα μέλος του Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω. προς την Πρόξενο, εκλιπαρώντας χρηματική ή σε είδος ενίσχυση, καθώς επίσης και η παρουσία παραγόντων σε δεξιώσεις των εν Αθήναις Τουρκικών Διπλωματικών Αποστολών επί τη ευκαιρία τουρκικών εθνικών επετείων καταρρακώνοντας έτσι κάθε ίχνος εθνικής αξιοπρέπειας και εκθέτοντας τους Κωνσταντινουπολίτες στην ελληνική κοινή γνώμη.

Ο Σ.Κ. αντέδρασε άμεσα -ως ώφειλε- με την έκδοση Δελτίου Τύπου, διαχωρίζοντας την θέση του από αυτές τις ενέργειες.

Εις επίρρωσιν των ανωτέρω, αναφέρουμε δημοσίευμα στην εφημερίδα «Το Παρόν της Κυριακής» της 12ης Μαΐου 2013, στο οποίο επί λέξει αναγράφονται τα εξής:

«Έχουν βαλθεί ορισμένοι ομογενείς από την Πόλη να χαρίσουν στη γενική πρόξενο της Τουρκίας στην Αθήνα, Χ.Ν. Αλτουντάς, μια καλή προαγωγή και εύφημο μνεία από το τουρκικό ΥΠΕΞ για τις υπηρεσίες που προσφέρει στη χώρα της, εδώ στην Αθήνα.

Η κ. πρόξενος οργάνωσε συγκέντρωση στην κατοικία της στο Ψυχικό για να… τιμήσει παλιούς ομογενείς εκπαιδευτικούς. Οι άνθρωποι, κολακευμένοι, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και, αν κρίνουμε από τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του προξενείου, πόζαραν περιχαρείς δίπλα στη διπλωματική εκπρόσωπο της Τουρκίας.

Μάλλον έδειχναν να ξεχνούν ότι δεν εγκατέλειψαν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους οικειοθελώς την Κωνσταντινούπολη, αλλά εκδιώχτηκαν βιαίως, όπως διαλύθηκε βιαίως και η ελληνική παιδεία στην Κωνσταντινούπολη. Θλιβερή η εικόνα, πολύ περισσότερο εκείνων από την Ομοσπονδία Κωσταντινουπολιτών που, αφού υποδέχτηκαν με τεμενάδες τον υπουργό Εξωτερικών (τους;), Α. Νταβούτογλου στο Π. Φάληρο, έχουν βαλθεί τώρα να διευκολύνουν την τουρκική διπλωματία να δημιουργήσει… τουρκική μειονότητα (ελληνικής καταγωγής) στο Π. Φάληρο, στη Ν. Φιλαδέλφεια, τη Ν. Σμύρνη κ.λπ.»

Οι διαφορές μας με την Οι.Ομ.Κω. και με παράγοντες αυτής είναι ζητήματα χειρισμών και αντιλήψεων και σε καμία περίπτωση προσωπικών αντιπαραθέσεων, όπως επιδιώκουν να τα παρουσιάσουν ορισμένοι κύκλοι.

Όπως παραδείγματος χάριν, αντί του αιτήματος της Οι.Ομ.Κω. για την απόδοση υπηκοότητας στους απογόνους Κωνσταντινουπολιτών που διευκολύνει τα σχέδια της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής για δημιουργία στην Ελλάδα «τουρκικής παροικίας», θα ήταν φρόνιμο η προβολή του αιτήματος της παροχής διευκολύνσεων εγκαταστάσεως με τη χορήγηση σε αυτούς και γενικότερα στους επιθυμούντες προς τούτο  Έλληνες πολίτες άνευ περιορισμών άδειας παραμονής και εργασίας.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι κατ’ ουδένα τρόπο συναινούμε σε πρακτικές που οδηγούν τα εν Ελλάδι Κωνσταντινουπολίτικα Σωματεία αλλά και τους Κωνσταντινουπολίτες γενικότερα να χρησιμοποιούνται ως επικοινωνιακά οχήματα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και μοχλοί πίεσης κατά της Ελληνικής Πολιτείας. Οι πάντες πρέπει να αντιληφθούν ότι εμείς οι βιαίως εκδιωχθέντες  εκπροσωπούμε τους Κωνσταντινουπολίτες της Διασποράς και μόνον.

Θεωρούμε ότι η διαχείριση των ζητημάτων της Ομογένειας είναι αποκλειστική ευθύνη και δικαιοδοσία των Φορέων που εκπροσωπούν την Ομογένεια. Άλλωστε, μάς είναι αδιανόητο ότι μετά 50 και πλέον χρόνων απουσία από τη γενέτειρά μας, εμείς «οι εκτός των τειχών» να υποδεικνύουμε ενέργειες και να επιβάλλουμε λύσεις σε θέματα που αφορούν αποκλειστικά την Ομογένεια της Πόλης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις μας για την ευόδωση όποιων θεμάτων θεωρείται σκόπιμη η συμβολή μας.

Ευθύνη και χρέος μας είναι: α) να ευαισθητοποιούμε την ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη και τους κυβερνητικούς παράγοντες και Οργανισμούς για τα απαράγραπτα δίκαια μας και να συνδράμουμε έτσι με όλες μας τις δυνάμεις και με την ανιδιοτέλεια που μας διακρίνει για την επίλυση των προβλημάτων και την ανάδειξη των αδικιών που έγιναν στο παρελθόν, και β) να διαφυλάττουμε και να μεταλαμπαδεύουμε στους νεωτέρους την ανεκτίμητη πολιτισμική παρακαταθήκη του Κωνσταντινουπολίτικου Ελληνισμού.

Ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών αποτελεί την ζωντανή μνήμη του Ελληνισμού της Πόλης στη χώρα μας. Με την πολύχρονη δημιουργική δράση του έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού.

 

Αναφορικά με την εκλογή Αντιπροσώπων  στην Γενική Συνέλευση

της Οι.Ομ.Κω για την περίοδο 2014-2017

Αναφορικά με το εν λόγω θέμα, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών σεβόμενος την μακρόχρονη ιστορία του, ο οποίος -πλην των άλλων- εδώ και δεκαετίες ανέδειξε τα προβλήματα της Μειονότητας μας στην Κωνσταντινούπολη, αποφάσισε προ τριετίας στη μη εκλογή και αποστολή αντιπροσώπων στην εκλογική Γενική Συνέλευση της Οι.ΟΜ.ΚΩ. της 15ης Ιανουαρίου 2011, αλλά να εκπροσωπηθεί μόνο από τον ex officio διοριζόμενο υπό  του Διοικητικού Συμβουλίου μέλους αυτού. Η πρόσκαιρη εκείνη απόφαση ανταποκρινόμενη στην ιστορία του Συλλόγου ελήφθη με αίσθημα ευθύνης ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ευαισθητοποιήσεως και αφυπνίσεως σε μια παρατηρούμενη πολιτική αποκλίσεως από το σκεπτικό ιδρύσεως της Ομοσπονδίας και όχι ως οριστική και αμετάκλητη αποκοπή μας από αυτήν, βασικός πυλώνας ιδρύσεως της οποίας και υπήρξαμε εξ άλλου.

Κατά συνέπεια, η ανάδειξη και αποστολή αντιπροσώπων του Συλλόγου μας στην Γενική Συνέλευση της Οι.Ομ.Κω. για την περίοδο 2014-2017 θα πραγματοποιηθεί μέσα στα χρονικά πλαίσια που προβλέπονται από το Καταστατικό αυτής.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι απαιτείται η συστράτευση όλων, την οποία και έχουμε απόλυτη ανάγκη εάν επιθυμούμε την επιβίωση αυτού του ιστορικού Συλλόγου. Δεν μπορεί  να επιβιώσει ο Σύλλογος αυτός, αλλά και δεν θα ήταν ορθό από πολλές απόψεις, με το να στηρίζεται στην προσφορά και στις υπηρεσίες μιας ολιγομελούς και μόνον ομάδος δραστηρίων ατόμων. Η προσφορά αυτή πρέπει να στηρίζεται στη συλλογικότητα, στην ανιδιοτέλεια και στην αγάπη προς το Σύλλογο.

Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω το γεγονός ότι, βασικό μέλημα και προτεραιότητα μας παραμένει πάντοτε το οικονομικό ζήτημα, το οποίο δυστυχώς αποτελεί και ανασταλτικό παράγοντα για τις λοιπές δραστηριότητες του Συλλόγου, και το οποίο απορροφά τον μεγαλύτερο χρόνο των εκάστοτε διοικήσεων, πράγμα το οποίο εξ άλλου αποτυπώνεται, τόσο στον απολογισμό, όσο και στον προϋπολογισμό. Καθοριστικής σημασίας αποτελεί  η συντήρηση και διάσωση αυτού του κτιρίου, και κατ’ επέκταση το μέλλον του Συλλόγου μας.

 

Αγαπητά Μέλη,

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δωρητές και χορηγούς μας, στην οικονομική συνδρομή των οποίων στηριζόμαστε και προσδοκούμε. Θερμές ευχαριστίες οφείλω στους δασκάλους μας στα «εργαστήρια» μαθημάτων, τις κυρίες της Επιτροπής Αλληλεγγύης, το προσωπικό του Συλλόγου καθώς και στους συνεργάτες μου μέλη του διοικητικού συμβουλίου, οι οποίοι ένας έκαστος μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του ελεύθερου χρόνου τους, προσέφεραν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους. Ας μου επιτραπεί ιδιαίτερη μνεία προσωπικά στον προκάτοχό μου Πρόεδρο και νυν μέλος του Δ.Σ. κ. Θ. Παχόπουλον, ο οποίος με την τεράστια διοικητική εμπειρία του στήριξε σημαντικά το έργο μου.

 

Ευχαριστώ

Print Friendly, PDF & Email
Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών, ΦΕΠΑ