Παρουσίαση του βιβλίου του Χαράλαμπου Μηνάογλου με τον τίτλο: «Ιστορία του Ρωσικού Κόμματος. Δώδεκα μελέτες για τις απαρχές», Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017, ώρα 19:00
Μέσα από τα κείμενα του τόμου εξετάζονται πτυχές των σχέσεων των Ελλήνων με τους Ρώσους σε μία περίοδο που εκκινεί από τα χρόνια του Πέτρου και καταλήγει στις παραμονές της Επανάστασης. Σε αυτά μελετώνται τόσο η δράση της ρωσικής διπλωματίας κα των πολλών και διαφόρων ρωσόφιλων πυρήνων μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ανάμεσα στους Έλληνες όσο και η δράση διαφόρων Ελλήνων που μετέβησαν στην Ρωσία και εργάστηκαν για αυτήν, είτε εκτός είτε εντός Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δίνεται έτσι το πλαίσιο και το ιδεολογικό κλίμα μέσα από το οποίο γεννήθηκε το Ρωσικό Κόμμα, το μόνο αυτοφυές κόμμα ανάμεσα στους Έλληνες από τα ξενικά, τα οποία κυριάρχησαν στην πολιτική ζωή του ελληνικού κράτους μέχρι τον Κριμαϊκό Πόλεμο.
Η αιτία που γέννησε την αγάπη των Ελλήνων για την Ρωσία δεν είναι άλλη από την κοινή ορθόδοξη πίστη και τον πατριωτισμό των Ελλήνων, οι οποίοι διέβλεπαν ότι μόνο με την παρέμβαση της Ρωσίας θα μπορούσαν να απελευθερωθούν από τους Τούρκους. Αυτός ο πόθος για ελευθερία οδήγησε φυσικά τους περισσότερους Έλληνες στην ρωσοφιλία, παρότι δεν παραγνωρίζουμε και την συνειδητή και οργανωμένη προσπάθεια των Ρώσων να αυξήσουν την επιρροή τους ανάμεσα στους ορθοδόξους των Βαλκανίων. Οι πολεμικές συγκρούσεις με τους Οθωμανούς κατά τον 18ο αιώνα και οι σχετικές συνθήκες κατέστησαν την Ρωσία κυριολεκτικά προστάτη των Ορθοδόξων στην επικράτεια του σουλτάνου και στους Έλληνες την πεποίθηση πως η Ρωσία ήταν η μόνη δύναμη στην οποία μπορούσαν να προσβλέπουν.